Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid tijdens de overgang

Voel je je nerveus, opgejaagd of uit balans? Twijfel je ineens aan jezelf, relaties of professionele keuzes? Veel vrouwen denken op die momenten eerder aan een burn-out dan aan de overgang. Toch is dat in veel gevallen niet terecht. Het menstruatiepatroon lijkt misschien nog normaal, maar aan de stemmingswisselingen kan je al merken dat er iets aan de hand is. 

Bij het minste of geringste kan je in woede uitbarsten of spontaan beginnen te huilen. Heel vervelend en beangstigend maar ook deze stemmingswisselingen horen veelal bij de overgang en zijn een gevolg van de veranderende hormoonspiegel.  Stemmingswisselingen zijn de meest onbegrepen symptomen van de overgang.

Prikkelbaarheid in de overgang

Oestrogeen speelt een belangrijke rol in het emotionele welzijn. Zodra het oestrogeen daalt, dan heeft dit invloed op de daling van het serotonine. Serotonine is het gelukshormoon, maar eigenlijk een neurotransmitter die bepaalt of je bijvoorbeeld somber of vrolijk bent. Als het oestrogeen laag is, bijvoorbeeld voor je menstruatie of in de overgang, dan is het serotonine ook lager en dan kan je meer emoties, somberheid en prikkelbaarheid ervaren.

Deze psychische en mentale overgangsverschijnselen worden vaak als zwaar en vervelend ervaren. En dat is niet zo raar natuurlijk! Deze stemmingswisselingen kunnen grote invloed hebben op relaties, vriendschappen en het werkplezier. Vaak merk je wel wat er gebeurt, maar je kan er niets aan doen. Ineens komt dan de boosheid, het verdriet of het gevoel van eenzaamheid om de hoek kijken. 

Daarbij is de overgang voor veel vrouwen een stressvolle periode. Vrouwen ervaren al zoveel veranderingen op lichamelijk en emotioneel gebied en daarbij willen ze heel wat ballen hoog houden, zoals een (fulltime) baan, een partner, een gezin, vriendinnen en soms ook de zorg voor kleinkinderen, ouders of schoonouders. Tel daar de slaapproblemen en vermoeidheid bij op en je begrijpt waar de stress en emoties vandaan komen.

Wat kan ik doen tegen prikkelbaarheid en stemmingswisselingen?

Het belangrijkste is om de intense emoties te herkennen en te weten dat er een reden voor is. Ook stress heeft een negatieve invloed op de mentale gesteldheid, dus probeer dat zo veel mogelijk te vermijden. Focus je, bij plotselinge stress, eens op je ademhaling. Adem tien keer diep en langzaam in en uit. Je zal merken dat je je dan alweer een beetje beter voelt. Ook een wandeling kan helpen om de stress en emoties een plaats te geven. Daarnaast heeft een half uurtje beweging een positief effect op de conditie en zou het helpen bij de vermindering van andere overgangssymptomen. Alleen maar voordelen dus!

Verder spelen factoren als voeding en slaap een belangrijke rol tijdens de overgang. Probeer bewuste keuzes te maken, ga zoveel mogelijk op tijd naar bed en zorg goed voor jezelf. Deel je ervaringen en zorgen met je omgeving en geef je grenzen aan.

Hop for Her Balance bij stemmingswisselingen en prikkelbaarheid

Als je, ondanks al deze positieve acties, toch last blijft houden van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid, kan je voor Hop for Her Balance kiezen. Hop for Her Balance helpt bij fysieke en mentale overgangsverschijnselen voor en na de menopauze.

Hop for Her Balance bevat een breed spectrum aan fyto-oestrogenen en een extract van het superfood Maca. Uit onderzoek is gebleken dat de Maca, een knolgewas uit Peru, een positieve bijdrage kan leveren aan het verminderen van angst, depressie en stemmingswisselingen bij vrouwen in de overgang. In Peru wordt dit superfood al duizenden jaren door vrouwen gebruikt omdat het de oestrogeenspiegels in het lichaam helpt te reguleren. Dankzij de uitgebalanceerde samenstelling van natuurlijke ingrediënten draagt Hop for Her Balance zo bij aan een vermindering van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.* 

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie