De overgang op de werkvloer

De overgang op de werkvloer

25 maart 2025
 door Anna

Tegenover mij zit Mieke, 41 jaar en directeur van een grote zorginstelling. Ze heeft zelf nog weinig last van de overgang, maar veel van haar zorgmedewerkers wel. Daarom wil ze weten wat ze als werkgever kan doen. Ik ben blij dat ze dit serieus neemt. De overgang raakt immers veel vrouwen en daarmee ook de organisaties waarin zij werken.

Hormonale klachten hebben impact op het werk

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwelijke hormonen vaak een oorzaak zijn van ziekteverzuim bij vrouwen. Daarbij wordt meestal eerst gedacht aan zwangerschap, en dat is logisch. Zo verzuimt 36 procent van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap gemiddeld 5,2 dagen per kwartaal, tegenover 1,7 dagen bij niet-zwangeren. Ook menstruatieklachten zoals migraine en hevig bloedverlies zorgen voor extra verzuim, gemiddeld 4,2 tegenover 2,7 dagen.

Veel overgangsklachten worden niet herkend

Het wordt nog lastiger als klachten minder herkenbaar zijn. Slecht slapen, hoofdpijn, vergeetachtigheid of neerslachtigheid worden vaak toegeschreven aan stress of burn-out. Terwijl het juist die hormonale veranderingen zijn die op de achtergrond meespelen. In sommige gevallen wordt zelfs een verkeerde diagnose gesteld. Dat vraagt om een andere benadering, gericht op herkenning van en ondersteuning bij overgangsklachten op het werk. 

“Dus die burn-out bij vrouwen van mijn leeftijd, zou ook door de overgang kunnen komen?” vraagt Mieke me geïnteresseerd. “Dat zou heel goed kunnen,” is mijn antwoord.

Als je door een hormonale disbalans wakker wordt door opvliegers of nachtzweten, moet je soms meerdere keren jezelf en het bed verschonen. En dan begint je werkdag alweer. Je kunt je voorstellen dat die constante vermoeidheid zorgt voor prikkelbaarheid en concentratieproblemen. En thuis en op het werk wordt verwacht dat je alle ballen hoog houdt. Op den duur ontstaan er mentale klachten. Niet omdat je het niet aankunt, maar omdat je lichaam uit balans is. En dat vraagt om een heel ander behandeltraject.

“Maar wat kan ik dan doen voor mijn medewerkers? De overgang is tenslotte niet te voorkomen,” vraagt Mieke. “Dat klopt,” antwoord ik, “maar we kunnen vrouwen wel ondersteunen. Met natuurlijke producten voor de overgang bijvoorbeeld, maar alles begint bij voorlichting.”

Wat je als werkgever kunt doen?

Als vrouwen weten wat de overgang met hun lijf en hoofd kan doen, herkennen ze sneller de signalen. En als leidinggevenden begrijpen wat er speelt, ontstaat er ruimte voor het gesprek. Veel vrouwen vinden het lastig om te praten over deze fase, zeker op het werk. Terwijl praktische dingen  heel veel verschil kunnen maken. Denk aan een prettige temperatuur op de werkvloer, goed werkende toiletten, voldoende pauzes en ruimte om de werkdruk aan te passen waar nodig. Het zijn relatief eenvoudige aanpassingen, maar ze zorgen ervoor dat vrouwen zich gezien en gesteund voelen in deze fase. En dat helpt niet alleen henzelf, maar de hele organisatie. 

Kleine aanpassingen, grote winst

Goede, praktische informatie helpt. Net als acceptatie en passende begeleiding. Denk aan inloopspreekuren met een overgangsconsulent of workshops op de werkvloer. Zorgverzekeraars en het UWV denken in veel regio’s graag mee. Het vraagt wat tijd en een kleine investering, maar de winst is groot. Minder uitval, meer werkplezier en een gezonde werksfeer. Vergeet niet dat iedere vrouw in de overgang komt en dat deze fase gemiddeld zeven tot tien jaar duurt. Het is dus geen korte periode. En het raakt niet alleen de vrouw zelf, maar ook het team en de organisatie daaromheen.

Een betrokken werkgever maakt het verschil

Tijdens het consult schrijft Mieke driftig mee. Ze besluit te gaan kijken naar de cijfers binnen haar organisatie. Ze is benieuwd hoeveel vrouwen in deze leeftijdscategorie ziek thuis zijn en wat dat financieel betekent. “Maar dat is niet het belangrijkste, hoor,” besluit Mieke. “Het gaat mij echt om mijn werkneemsters. Ik wil dat zij zich goed voelen, ook in deze fase.”

Wil je weten hoe je jezelf of je medewerkers op een natuurlijke manier kunt helpen tijdens de overgang?

Maak dan kennis met Hop for Her. Deze productlijn van Herbal Wellness met gedroogde hop en andere natuurlijke ingrediënten helpt bij het verzachten van veelvoorkomende klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Vergelijk Hop for Her Balance en Hop for Her Classic en kies de ondersteuning die het beste past.

Lees ook de blog van overgangsconsulente Anna over de vijf meest gestelde vragen over Hop for her of bekijk onze andere blogs over de overgang.