Slecht slapen

Slecht slapen

23 september 2024
 door Anna

Slecht slapen tijdens de overgang

Je ligt in bed, moe genoeg om te willen slapen, maar je hoofd blijft maar doorgaan. Of je valt wél in slaap, maar wordt midden in de nacht wakker. Klaarwakker, terwijl je weet dat de wekker straks alweer gaat. Slecht slapen is een veelvoorkomende klacht in de overgang. Het maakt je prikkelbaar, sneller emotioneel en je weerstand daalt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Ook de 50-jarige Sara komt bij me op consult omdat ze zich uitgeput voelt en niet meer weet wat ze eraan kan doen.

Slecht slapen en overdag uitgeput zijn

Sara is leerkracht in groep vijf, moeder van twee kinderen en staat er vaak alleen voor, omdat haar man veel in het buitenland werkt. Tijdens onze eerdere gesprekken maakte ze haar klachten kleiner, maar nu is het anders. “Ik slaap haast niet meer en weet niet wat ik moet doen,” zegt ze meteen.

’s Avonds gaat ze na het douchen direct naar bed, maar dan ligt ze uren wakker. Soms valt ze wel in slaap, maar wordt dan midden in de nacht wakker en blijft wakker. “En als de wekker gaat, slaap ik juist zó diep dat het voelt alsof ik net pas ben ingedut.” Overdag is ze constant moe, snel geïrriteerd en heeft weinig geduld. Dat merkt ze zowel thuis als op school. Ook haar weerstand lijkt minder: “Elke verkoudheid pik ik op.” 

Ik beaam dat dit stuk voor stuk lastige klachten zijn, waar je als drukke vrouw niet op zit te wachten. Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichamelijke én mentale gezondheid. En dat slechte slapen wil je het liefst zo snel mogelijk aanpakken. Maar hoe doe je dat?

Waarom een goede nachtrust zo belangrijk is

Slaap is hét moment waarop je lichaam en geest herstellen. Tijdens de nacht worden nieuwe cellen aangemaakt, oude afvalstoffen afgevoerd en komen je hartslag, ademhaling en hersenactiviteit tot rust. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je overdag helder, stabiel en energieker voelt. Als dat herstelproces nacht na nacht wordt onderbroken, raakt je systeem uitgeput. Dat uit zich in klachten zoals prikkelbaarheid, verminderde concentratie, somberheid en vermoeidheid. Precies wat Sara beschrijft.

Hormonale invloed op je slaap

Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding flink. Je oestrogeen en progesteron gaan schommelen en blijven uiteindelijk laag. Juist progesteron staat bekend als het ‘rustgevende’ hormoon dat helpt om in slaap te vallen en door te slapen. Als die balans verdwijnt, kun je dus veel sneller last krijgen van slaapproblemen, piekeren en nachtelijk zweten.

Wat kun je zelf doen bij slaapproblemen?

Het lijkt soms alsof slecht slapen iets is dat je gewoon moet ondergaan. Maar gelukkig heb je meer invloed dan je denkt. Hier zijn een paar belangrijke aandachtspunten:

Daglicht en beweging –  Zorg dat je elke dag buiten komt. Daglicht stimuleert de aanmaak van serotonine. Dat wordt weer omgezet in het slaaphormoon melatonine. Wandelen of fietsen helpt ook om stresshormonen af te bouwen.

Een rustige avondroutine – Vermijd felle schermen zoals je telefoon, tv of laptop in het uur voor je naar bed gaat. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van melatonine. Kies liever voor een boek, zachte muziek of een warm bad.

Lichte voeding – Vermijd zware, vette of pittige maaltijden in de avond. Die kunnen je spijsvertering belasten en zelfs opvliegers of nachtzweten triggeren. Eet liever iets lichts en voedzaams.

Regelmaat en ontspanning – Ga rond dezelfde tijd naar bed en sta op een vast tijdstip op. Ook in het weekend. Bouw overdag rustmomenten in. Denk aan een ademhalingsoefening of een korte wandeling zonder doel.

Als stress je slaap verstoort

Wist je dat stress vaak de grootste stoorzender van een goede nachtrust. Met te veel stresshormoon in je lijf blijft je lichaam ‘aan’ staan, ook als je naar bed gaat. Je blijft malen, piekeren of wordt ineens alert wakker. Daarom is het belangrijk om ook overdag rust in te bouwen. Spreek je zorgen uit. Plan ademruimte in je agenda. Zeg vaker nee en gun jezelf een moment zonder moeten.

Een stap in de goede richting

Sara schrikt van de hoeveelheid factoren die meespelen bij slecht slapen. “Waar moet ik beginnen?” vraagt ze. We bespreken samen wat voor haar haalbaar is. Wanneer ze beseft dat ze op vakantie wél goed slaapt, valt er iets op z’n plek. “Ik heb het gewoon te druk. Altijd aan, altijd door.”

Dat inzicht is haar eerste stap. We vergeten vaak dat je lichaam tot je veertigste voor jou zorgt, en dat jij na je veertigste beter voor je lichaam mag zorgen. En precies daarmee is ze vandaag begonnen.

Natuurlijke ondersteuning bij slaapproblemen

Naast rust en leefstijlaanpassingen kan een natuurlijke ondersteuning net dat extra steuntje geven. Hop for Her is speciaal ontwikkeld voor vrouwen in de overgang en helpt bij slaapproblemen, vermoeidheid en hormonale onrust. Het bevat natuurlijke ingrediënten zoals hop, die bijdragen aan meer ontspanning en een betere nachtrust. Vergelijk Hop for Her Balance met Hop for Her Classic en kies de variant die bij jou past.