Stress en hartkloppingen tijdens de overgang

De overgang is voor veel vrouwen een stressvolle periode. We ervaren al zoveel veranderingen op lichamelijk en emotioneel gebied en daarbij willen we als vrouw heel wat ballen hoog houden. We hebben een (fulltime) baan, een partner, een gezin, vriendinnen en soms ook de zorg voor (klein)kinderen, ouders of schoonouders. Tel daar de slaapproblemen en vermoeidheid bij op en je begrijpt waar de stress vandaan komt.

Hoe reageert het lichaam op stress tijdens de overgang?

Veel lichamelijke klachten en symptomen, zonder aanwijsbare reden, worden vaak veroorzaakt door stress. De bloedsomloop versnelt, de hartslag verhoogt en de spieren staan op scherp. In stresssituaties wil het lichaam zo snel mogelijk kunnen reageren en zet daarom een aantal processen in gang. Om alert te kunnen blijven, maakt het lichaam cortisol aan.

Zo’n tweeduizend jaar geleden was dat een waardevolle reactie wanneer je oog in oog kwam te staan met een sabeltandtijger. Het lichaam reageert in nanoseconden, haalt energie uit de spieren en brengt dit naar de bloedbaan. De spieren staan op scherp en jij bent klaar om heel hard (weg) te lopen of te vechten. Tegenwoordig zijn er geen echte sabeltandtijgers meer, maar de reactie op spanningen in het gezin, problemen op het werk, telefoon vergeten of gewoonweg te druk zijn, kan je best de sabeltandtijgers van nu noemen.

Hoe verminder ik stress tijdens de overgang?

In de ideale wereld zou een leven met minder stress de ‘way of life’ moeten zijn. Minder hard werken, vaker praten over problemen en meer ontspanning zijn sleutelwoorden voor een minder stressvol leven. Hoe dat meer ontspannen er in de praktijk uitziet, is voor iedere vrouw anders.  Sommigen maken graag een wandeling buiten. Anderen kiezen voor korte rustmomenten op een dag. Dus luister goed naar jezelf en kies wat voor jou werkt. Vermindering van stress is overigens wel een zaak van lange adem. Het is namelijk niet zo dat, wanneer je één ding anders doet, je meteen enorme resultaten zal boeken. Een beetje geduld en tijd zijn nodig om die positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Hartkloppingen tijdens de overgang

Soms voelt het alsof je hart te vlug klopt of juist een hartslag overslaat. Je voelt dit in je borstkas, hals of nek. Dat kan eng voelen, maar geen zorgen! Hartkloppingen zijn een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de overgang en worden vooral door opvliegers of stress veroorzaakt. In 99% van de gevallen zijn de hartkloppingen helemaal niet ernstig en gaan meestal vanzelf weer over.

Een normale hartslag ligt gemiddeld tussen de 60 en 100 slagen en is regelmatig. De hoogte van je hartslag wisselt ook gedurende de dag, omdat het hart  zich voortdurend aan de omstandigheden aanpast. In rust daalt de hartslag en bij een inspanning zal het juist stijgen. Ook de conditie van de hartspier heeft invloed op het hartritme. Met een sterke hartspier pompt het hart per hartslag meer bloed rond dan met een minder gespierd hart.

Wat kan ik doen tegen hartkloppingen?

Probeer vooral rustig te blijven en doe regelmatig yoga, meditatie of mindfulness- en ontspanningsoefeningen. Verder kan het helpen om de inname van bepaalde voedingsmiddelen en dranken met alcohol, nicotine en cafeïne te vermijden. Heb je last van benauwdheid, misselijkheid of druk op de borst? Of heb je andere aanhoudende onbegrepen klachten? Ga dan altijd naar de huisarts of een overgangsconsulent.

Hop for Her Balance bij stress en hartkloppingen

Blijf je, ondanks de tips, last houden van stress en hartkloppingen tijdens de overgang? Dan is Hop for Her Balance het juiste product voor jou. De natuurlijke ingrediënten in Hop for Her Balance helpen jou bij het vinden van de geestelijke balans. 

De combinatie van maca en hop kan helpen bij een verzachting van overgangsverschijnselen en daarom bevat Hop for Her Balance, naast een extract van hop, ook een extract van het superfood maca. Maca heeft een heel breed spectrum als het gaat om de verlichting van overgangsverschijnselen. Denk hierbij aan een positief effect op het vergroten van het uithoudingsvermogen, opvliegers en stemmingswisselingen. Ook draagt het bij aan een verhoging van het libido.

De vitamine B6 in Hop for Her Balance reguleert de hormonale activiteit in het lichaam en draagt bij aan een vermindering van de vermoeidheid, lusteloosheid en een verminderde concentratie. Zo blijven jij en jouw hormonen meer in balans.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie