Verlaagd libido tijdens de overgang

Over seksualiteit tijdens en na de overgang werd in het verleden weinig gesproken. Dat lijkt nu langzaam te veranderen. Door de babyboom in de jaren ‘60 is er nog nooit zo’n groot aantal vrouwen tegelijkertijd in de overgang geweest. Bovendien hebben deze vrouwen over het algemeen een andere kijk op seksualiteit dan hun moeders en grootmoeders. Tegenwoordig maken vrouwen overgangsverschijnselen rondom de seksualiteit, zoals een droge vagina, branderigheid en minder zin in seks, meer bespreekbaar.

Het veranderende lichaam

Na het 37e levensjaar neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron in een rap tempo af. Oestrogeen is nodig om het brein ontvankelijk te maken voor testosteron en deze is weer nodig om zin in seks te hebben. De verandering in de hormoonbalans is van grote invloed op het lichaam, psyche en seksleven. Zo blijkt uit onderzoek dat het seksleven van ongeveer een kwart van de vrouwen lijdt onder de overgangsverschijnselen.

Een droge vagina

Sinds het begin van de puberteit zorgt het oestrogeen ervoor dat de vagina altijd een beetje vochtig was. Met de afname van die oestrogenen neemt deze vochtigheid nu ook weer af.

Seksuele opwinding tijdens de overgang

Testosteron is ook bij vrouwen het belangrijkste hormoon als het gaat om het libido. Dit hormoon schommelt in de overgang of is vaak laag.De intensiteit van orgasmes neemt af en je wordt minder snel opgewonden dan je gewend was. Zo is geen zin in seks een veelvoorkomend probleem in de overgang. 

Hoewel het vaak gedacht wordt, heeft dit fysiologische proces niet alles te maken met stijgende of dalende hormonen, maar vooral met externe omstandigheden. Seksuele opwinding is na de overgang nog altijd mogelijk. Wel kunnen omstandigheden, zoals een veilige omgeving, voldoende ontspanning en een begripvolle partner daar wel aan bijdragen.

Ook het verminderen van overgangsverschijnselen als vermoeidheid en slecht slapen kunnen daar zeker aan bijdragen.

Branderigheid

Omdat de permanente vochtigheid, dankzij de veranderende hormoonbalans, afneemt, word je steeds meer afhankelijk van het vocht dat vrijkomt tijdens de opwinding en lust. Een branderig gevoel tijdens en na de seks hoeft dus niet altijd door de veranderende hormoonbalans worden veroorzaakt, maar kan ook een gevolg zijn van te weinig ontspanning, tijd of stimulans voor de vrijpartij. Ongeveer 30% van de vrouwen krijgt na de overgang last van een branderig en jeukend gevoel en jeuk dankzij een vaginawand die steeds dunner wordt. Heb je tijdens en na de overgang last van aanhoudende irritatie en branderigheid? Neem dan contact op met de huisarts of specialist.

Waarom heb ik geen zin in seks?

Veel vrouwen zien seksualiteit als een op zichzelf staand iets, terwijl het afhankelijk is van zo ontzettend veel factoren. Dagen vol opvliegers en gebroken nachten met zweetaanvallen maken je vermoeider en dat heeft invloed op je humeur. Dankzij de hormoonschommelingen kan je je somber of verdrietig voelen. Daarbij gebeurt er tijdens de overgang heel veel op lichamelijk gebied, dat er misschien, op dit moment, even geen ruimte is voor seks. 

Maar gelukkig kan de seksuele toekomst een stuk rooskleuriger zijn, want de veranderende hormoonbalans hoeft geen invloed te hebben op jouw seksualiteit na de overgang. Meer dan voor de overgang, zijn de omstandigheden, stimuli en communicatie belangrijk. Als je aan die drie voorwaarden voldoet, dan is er niets wat een lang en fijn seksleven nog in de weg staat.

Hop for Her bij een verlaagd libido 

Een goed seksleven is afhankelijk van zo ontzettend veel factoren. Dagen vol opvliegers en gebroken nachten met zweetaanvallen maken je vermoeider en dat heeft invloed op je humeur. Ook stress staat bekend als een libidokiller. Het verminderen van overgangsverschijnselen als vermoeidheid, slecht slapen en te veel stress kunnen bijdragen aan het verhogen van het libido. En daar kunnen de producten van Hop for Her bij helpen. 

Hop for Her Classic bevat het krachtige Fyto-oestrogeen hop. Hop verhoogt niet alleen het oestrogeenniveau, maar heeft ook een rustgevend effect waardoor dit bijdraagt aan minder stress en een betere nachtrust. 

Hop for Her Balance kan bijdragen aan de vermindering van meer overgangsklachten. Zo bevat Hop for Her Balance, naast een extract van hop, ook een extract van het superfood maca. Maca heeft een heel breed spectrum als het gaat om overgangsklachten. Denk hierbij aan een positief effect op het vergroten van het uithoudingsvermogen, opvliegers en stemmingswisselingen. Ook draagt maca bij aan een verhoging van het libido. Wil je weten welk product het beste bij jou past? Lees hier meer over de producten van Hop for Her en bestel direct.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie