Spierpijn en gewrichtspijn tijdens de overgang

Kom je ’s ochtends helemaal stijf en stram uit bed? Of heb je moeite met opstaan als je een tijdje op een stoel of bank hebt gezeten? Je bent niet de enige! De helft van de vrouwen in de overgang heeft last van spier-of gewrichtspijn in deze periode. Vaak is dat een gevolg van de veranderende hormoonbalans.

Waarom krijg ik spierpijn in de overgang?

Er zijn verschillende redenen waarom je tijdens de overgang last kan krijgen van de spieren en gewrichten. De belangrijkste oorzaak is de afname van de productie van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon is belangrijk bij de aanmaak van collageen en elastine. Collageen en elastine zijn lichaamseigen eiwitten en zorgen voor stevigheid en kracht. Vanaf het 25e levensjaar nemen het collageen en de elastine in het lichaam af en deze afname in het weefsel kan op die manier leiden tot stijfheid en pijn.

Ook stress kan een veroorzaker van spierpijn zijn. Door de stress span je automatisch de spieren aan. Deze spierspanning en verminderde flexibiliteit zorgt vaak voor spierpijn in de nek, rug en schouders. 

Waarom heb ik pijn in mijn gewrichten tijdens de overgang?

Het hormoon oestrogeen heeft ook invloed op de vochtigheid en doorbloeding van de slijmvliezen. De slijmvliezen, die over elk gewricht liggen, kunnen in de overgang droger worden, wat de pijn en stijfheid kan veroorzaken. 

Ook het kraakbeen slijt, wanneer we ouder worden. Gezond kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten soepel over elkaar blijven glijden. Als het kraakbeen slijt, kunnen de botten tegen elkaar wrijven. Bij iedereen zal de dikte van het kraakbeen veranderen, maar bij mensen met artrose slijt het kraakbeen sneller. Dit komt vaak voor in de knie en de heup, maar artrose kan ook ontstaan in de schouder, elleboog of hand.

Wat kan je doen tegen spier- en gewrichtspijn tijdens de overgang?

Tegen de verminderde productie van collageen en elastine is helaas weinig te doen. Ook het slijten van het kraakbeen kan niet worden tegengegaan. Dit hoort, net als de andere symptomen, bij de overgang en het ouder worden. Wel is er een aantal manieren om spier- en gewrichtspijn tijdens de overgang te verminderen. 

Om de spieren en gewrichten soepel te houden en de bloedcirculatie te verbeteren, is het belangrijk om in beweging te blijven.  Een half uurtje wandelen, fietsen, tuinieren of lekker dansen op jouw favoriete muziek is goed tegen spier- en gewrichtspijn, kan helpen bij de verzachting van veel overgangsverschijnselen en kan bovendien zorgen voor meer ontspanning. Een andere tip is om stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden. Gun jezelf een paar rustmomentjes per dag met een lekker kopje thee of een tijdschrift. Doe een keer mee aan een yogasessie bij een centrum in de buurt of trakteer jezelf op een lekkere massage. 

Hop for Her bij spierpijn en gewrichtspijn

Als er een duidelijke oorzaak is voor spier- en gewrichtspijn, bijvoorbeeld bij artrose of een blessure, dan is de huisarts of specialist de aangewezen persoon om naartoe te gaan. Is spanning en stress de oorzaak van spier- en gewrichtspijn? Dan kan Hop for Her bijdragen aan de vermindering van deze spier- en gewrichtspijn.

Hop for Her Classic bevat naast de fyto-oestrogenen, vitamine D3, wat bijdraagt aan sterke botten en spieren. Vitamine D3 zorgt voor een betere weerstand en dat het calcium uit het bloed opgenomen wordt in de botten. 

Hop for Her Balance kan bijdragen aan een vermindering van verschillende overgangssymptomen. Hop for Her Balance bevat, naast een extract van hop, een extract van Maca. Dit superfood levert een positieve bijdrage voor vrouwen in de overgang en ondersteunt het uithoudingsvermogen en het energieniveau. Maca herstelt bovendien de hormoonbalans en heeft hierdoor een positief effect op andere overgangsverschijnselen.

De vitamine B6 in de Balance draagt bij aan minder vermoeidheid, verhoogt de concentratie en helpt  weerstand tegen infecties te verhogen. Dit alles draagt bij aan het verlagen van de stress tijdens de overgang. Lees meer over de producten van Hop for Her hier en bestel direct.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie