Onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

De overgang is een levensfase waar iedere vrouw mee te maken krijgt. In deze periode vinden er veel veranderingen in de hormoonspiegel plaats en één van de duidelijkste gevolgen hiervan is het uitblijven van de menstruatie. Bij sommige vrouwen stopt de menstruatie van de een op andere dag, maar meer vrouwen hebben soms wel jaren onregelmatige bloedingen totdat de menstruatie definitief stopt.  Onregelmatige menstruaties en bloedingen zijn een normaal verschijnsel in aanloop naar de menopauze. Zodra je dichter bij de menopauze komt, kan het zelfs voorkomen dat je maandenlang niet menstrueert en ineens verrast wordt door een plotselinge bloeding. Dat kan heel vervelend zijn, maar het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

De overgang en de menopauze

Bij vrouwen in de overgang gaat het lichaam door een volkomen natuurlijk en normaal veranderingsproces. De overgang wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen waar je geen invloed op hebt. In deze periode daalt het hormoon oestrogeen. De daling heeft invloed op veel lichamelijke en mentale functies en kan voor overgangsverschijnselen zorgen. Uiteindelijk zal de menstruatie stoppen als alle eitjes in de eierstokken op zijn. De eerste dag van je laatste menstruatie noemt men de menopauze en is één dag in het leven van de vrouw. Je kan dus pas achteraf met zekerheid zeggen dat de menopauze heeft plaatsgevonden. Ook de periode na de menopauze wordt nog tot de overgang gerekend. Deze is voorbij wanneer er een nieuw hormonaal evenwicht is gevonden.

Wanneer is mijn cyclus of menstruatie onregelmatig?

Een onregelmatige menstruatie tijdens de overgang kan verschillende vormen aannemen. Sommigen vloeien minder vaak, terwijl anderen juist vaker menstrueren. Verder kan de hevigheid van de bloedingen veranderen. Omdat de kwaliteit van de eitjes steeds lager wordt, zal de menstruatie minder vaak komen. Uiteindelijk stopt de menstruatie als het laatste eitje gevonden is.

Waarom heb ik last van een onregelmatige menstruatie?

De grootste veroorzaker van de onregelmatige menstruatie is dus de veranderende hormoonbalans tijdens de overgang. Al bijna ons hele leven lang regelen de hormonen oestrogeen en progesteron onze cyclus. Zo zorgen zij ervoor dat er iedere maand een eicel rijpt. Ook bereiden ze de baarmoeder voor op een eventuele bevruchting, innesteling en zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan zorgt het progesteron voor het loslaten van het baarmoederslijm en word je ongesteld. Daarna begint de cyclus opnieuw. Omdat de hormoonspiegel tijdens de overgang schommelt en de kwaliteit van de eitjes minder wordt , is er soms wel sprake van een eisprong en soms niet. Daarom word je de ene maand wel ongesteld en de andere maand niet.

Wat kan ik doen tegen een onregelmatige menstruatie?

De onregelmatige menstruatie hoort bij de overgang en is niet iets om je zorgen over te maken. Als de onregelmatige menstruatie tijdens de overgang jouw dagelijkse leven te sterk beïnvloedt of als je je zorgen maakt over de veranderende bloedingen, dan is het verstandig om even langs de huisarts of overgangsconsulent te gaan. Zij kunnen meedenken welke andere oplossingen bij jouw situatie passen.

Hop for Her Balance bij onregelmatige menstruatie

In de overgang wordt de tijd tussen de menstruaties eerst korter en dat kan maanden duren. Daarna wordt de tijd tussen de menstruaties langer tot de menstruatie helemaal wegblijft. Onregelmatige menstruatie is een verschijnsel dat van nature bij de overgang hoort. De menstruatie kan ook heviger en langer zijn, met meer dan normaal bloedverlies.  Speciaal voor vrouwen in de overgang met een onregelmatige menstruatie hebben wij Hop for Her Balance. Dankzij de uitgebalanceerde samenstelling van natuurlijke ingrediënten draagt Hop for Her Balance bij aan de regulering van onregelmatige menstruaties.

Zo bevat Hop for Her Balance een breed spectrum aan fyto-oestrogenen en kan het helpen bij fysieke en mentale verschijnselen voor en na de menopauze. Over het algemeen maken fyto-oestrogenen menstruaties wat lichter. Maca root in de Hop for Her Balance kan verlichting brengen bij een vroege menopauze. Vaak is het heftige menstrueren een gevolg van een onevenwichtige daling  van oestrogeen versus progesteron. De hogere concentratie oestrogeen, ten aanzien van de progesteron, zorgt voor meer opbouw baarmoederwand en dat leidt tot een hevige menstruatie. De DIM in de Hop for her Balance helpt bij de afbraak van het teveel aan oestrogeen en zorgt zo voor meer evenwicht bij de daling tussen beide hormonen.

Bestel jouw maandverpakking hier of kies voor de herhaalservice. Dan krijg je Hop for Her Balance automatisch thuisgestuurd.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie