Neerslachtigheid en depressieve gevoelens tijdens de overgang

Tijdens ons hele leven spelen emoties een enorm belangrijke rol. Ze zijn een innerlijk kompas en vaak winnen de emoties het van onze gedachten. Juist in de overgang lijkt het af en toe alsof diezelfde emoties een loopje met ons nemen. Zonder dat je begrijpt waarom, komt er ineens boosheid, verdriet, paniek of angst op.  Die emotionele veranderingen gaan veel vrouwen niet in de koude kleren zitten en dat kan zelfs leiden tot somberheid en neerslachtigheid.

Al ons hele leven zorgen hormonen voor een lichamelijke en mentale balans. In het vrouwelijk lichaam spelen vooral de hormonen progesteron en oestrogeen een belangrijke rol. Zo is oestrogeen belangrijk in de aansturing van het deel van de hersenen waar emotie, lust en het geheugen worden aangestuurd. Gemiddeld daalt in de overgang het oestrogeenniveau met 60%. Na de menopauze is er 10% van dit hormoon over en maakt het lichaam bijna geen progesteron meer aan. Deze verandering in de hormoonbalans is daarom van grote invloed op het brein en onze emoties.

Neerslachtigheid tijdens de overgang

In de overgangsjaren is een vrouw meer kwetsbaar voor sombere gevoelens. Als het oestrogeen daalt, heeft dit invloed op de daling van het serotonine. Serotonine noemt men ook wel het gelukshormoon, maar eigenlijk is het een neurotransmitter die bepaalt of je bijvoorbeeld somber of vrolijk bent. Als het oestrogeen laag is, bijvoorbeeld voor je menstruatie of in de overgang, dan is het serotonine ook lager en kan je meer emoties, somberheid en prikkelbaarheid ervaren.

Maar de veranderende hormoonspiegel is volgens deskundigen niet de enige reden van neerslachtigheid tijdens de overgang. De fase van de overgang valt vaak samen met andere gebeurtenissen in het leven, zoals een drukke baan,  kinderen die het huis verlaten, de confrontatie met het verlies van ouders of andere dierbare familieleden en vrienden. Alle verplichtingen en emoties maken dat vrouwen extra gevoelig zijn voor neerslachtigheid tijdens de overgang.

Angst- en paniekaanvallen tijdens de overgang

Ineens voel je de paniek toeslaan in het verkeer, op straat of in een drukke winkelstraat. Of je krijgt een onverklaarbare angst om ernstig ziek te worden of dood te gaan. Bij angst zit je gevangen in een beklemmende vrees voor het onbekende. Je leeft in een verhoogde staat van paraatheid en het stresshormoon stijgt. Als je nooit eerder van deze aanvallen gekend hebt, kan deze paniek en angst worden veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegel. Toch wordt deze link soms over het hoofd gezien en ervaart een klein deel van de vrouwen in de overgang aanvallen van angst of paniek. Heb je regelmatig last van angst of paniek en heb je het gevoel dat het jouw leven gaat bepalen? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Wat kan ik doen tegen de neerslachtigheid en angst in de overgang?

Veel vrouwen in de overgang stellen hoge eisen aan zichzelf, zijn perfectionistisch en willen zelf de controle houden. Het is belangrijk om de lat lager te leggen, proberen los te laten en je te realiseren dat goed, goed genoeg is. Door de neerslachtigheid kan je negatief over jezelf gaan denken. Teleurstelling, verdriet en zelfs woede kunnen dat negatieve gevoel versterken. Juist in deze periode moet je goed voor jezelf zorgen en wat liever voor jezelf zijn. 

Praat met de huisarts of deskundige over je angst, doe je favoriete activiteiten, kies voor gezond eten, ga lekker wandelen in de natuur, betrek je partner, familie of vrienden bij jouw gevoelens en plan meer rustmomenten in. Stress en angst zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Laat je stress dalen, dan daalt vaak de angst ook. 

Hop for Her bij neerslachtigheid en depressieve gevoelens

In de overgangsjaren is een vrouw meer kwetsbaar voor sombere gevoelens, angst en paniekaanvallen. Heb je ook last van sombere gevoelens tijdens de overgang? 

Hop for Her Classic kan je helpen. In Hop for Her Classic maken we gebruik van het krachtige Fyto-oestrogeen hop. De hop verhoogt niet alleen het oestrogeenniveau, maar heeft ook een rustgevend effect waardoor dit bijdraagt aan minder stress en een betere nachtrust en daardoor minder neerslachtige gevoelens.  Ook de vitamine D in de Classic kan, als deze te laag is in het bloed, bijdragen aan minder depressieve gevoelens.

Hop for Her Balance bevat een breed spectrum aan fyto-oestrogenen en de hop draagt bij aan een goede geestelijke balans. Ook draagt het bij aan een vermindering van slapeloze nachten veroorzaakt door verschillende overgangssymptomen. Naast hop, bevat Hop for Her Balance een extract van het superfood Maca.  

Maca vergroot het uithoudingsvermogen en wordt veelvuldig ingezet bij overgangsverschijnselen. Uit onderzoek is gebleken dat Maca een positieve bijdrage kan leveren aan het verminderen van angst en depressie bij vrouwen in de overgang.

De vitamine B6 in de Hop for Her Balance reguleert deels de hormonale activiteit in het lichaam en draagt bij aan de afname van vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieverlies. Gebruik je medicijnen of zijn er andere (medische) factoren die van invloed kunnen zijn op het emotionele welzijn? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie