Ilse lette op iedereen behalve op zichzelf

Jarenlang hield Ilse moeiteloos alle ballen in de lucht. Totdat het haar ineens teveel werd. Nachtenlang lag ze wakker en stukje bij beetje stortte ze in. Bij de huisarts kreeg ze het stempel: depressief. De echte boosdoener bleek de overgang.

Verzorgend karakter

''Elke dag zorg ik ervoor dat iedereen goed voorbereid, met een stevig ontbijt achter de kiezen, de deur uitgaat. Met twee puberzonen en een dochter is dat een hele opgave. Dan heb ik nog net tijd om een boterham mee te grijpen voordat ik zelf naar mijn werk moet. Eigenlijk heb ik nooit een moment rust. Het huis aan kant, boodschappen doen, koken, inruimen, uitruimen, de administratie en vergeet vooral ook niet alle sporten en hobby's van de kids waar ik de taxi voor ben. Iedereen vraagt om mijn aandacht, en zo niet, dan voel ik me alsnog geroepen.

's Avonds laat, dan keert de rust pas terug. Te laat voor yoga, maar op tijd voor een Netflix-serie die me weer te lang wakker houdt. Want om 06:45 uur gaat de wekker en begint het dagelijkse ritueel opnieuw. Dit ritme zit in mijn systeem. Het is langzaamaan ontstaan. Kinderen en gezin eerst. Daarna mijn ouders en ergens achteraan kom ik zelf pas aan de beurt.

Toen ging het mis

Een paar maanden terug ging het mis. Een tijdje voelde ik al iets sluimeren. Met de opvliegers die steeds meer opkwamen, ging ik slechter slapen. Dat was het moment dat ik echt uitgeput raakte. Daardoor had ik te weinig energie om de tent draaiende te houden. 's Nachts lag ik wakker, te piekeren en te zweten. Overdag was ik een verbleekte versie van mezelf. 

De huisarts dacht aan een beginnende depressie. Depressief! Ik? Iemand die zo van haar leven geniet! Gelukkig geloofde mijn man daar ook niets van. Hij zei: "Ga nou eens een heel weekend iets voor jezelf doen". Tijdens het wellness weekend met mijn vriendin kwam alles eruit. Ik wist gewoon niet meer wie ik was! Voorzichtig vroeg zij of mijn problemen misschien aan de overgang te wijten waren? We hebben toen het internet afgestruind en veel verhalen van lotgenoten gelezen. Opvallend was, hoe hardnekkig het probleem was en hoeveel oplossingen tevergeefs werden geprobeerd.

Eindelijk een oplossing

Tijdens onze zoektocht kwamen we ook Hop for Her tegen. Daar waren toch veel vrouwen positief over. De video van Jacqueline, Nikki, Sandra en Shirley gaf voor mij de doorslag om het te proberen. Gewoon Hollandse meiden met echte verhalen. Lang heb ik niet in twijfel gezeten. Na een week sliep ik voor het eerst weer een nacht door en nu wil ik nooit meer terug! Ik ben weer de oude Ilse die de wereld aan kan. En het grappige is, ik maak weer tijd voor mezelf. Gewoon omdat ik daar de energie voor heb. Het probleem lag niet bij mijn veeleisende gezin. Ik raakte ongemerkt uitgeput en koos de makkelijkste weg: jezelf wegcijferen.''

Meer weten over de slimme werking van Hop for Her?